Philotheos Giordano Bruno Nolanus

Seite > Artikel > Philotheos Giordano Bruno Nolanus.

 

Φιλόθεος Τζιορντάνο Μπρούνο ο Νολανός

(PHILOTHEUS GIORDANO BRUNO NOLANUS, ΝΌΛΑ, 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 1548 – ΡΏΜΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 1600)
ΠΑΝΘΕΪΣΤΗΣ - ΥΛΟΖΩΪΣΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ 16ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΤΖΙΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ Ο ΝΟΛΑΝΟΣ (PHILOTHEUS GIORDANO BRUNO NOLANUS, ΝΟΛΑ, 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1548 – ΡΩΜΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1600). ΠΑΝΘΕΪΣΤΗΣ - ΥΛΟΖΩΪΣΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ 16ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΩΣ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΡΟΥΝΟ» («FILIPPO BRUNO») ΣΤΗΝ ΝΟΛΑ (NOLA) ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΜΠΡΟΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑ ΣΑΒΟΛΙΝΙ. ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 11 ΕΤΩΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΝΑΠΟΛΗ, ΟΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ, ΕΦΗΒΟΣ ΑΚΟΜΑ, ΕΙΣΗΛΘΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 1563 ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΙΚΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ SAN DOMENICO MAGGIORE.

ΤΟ ΕΤΟΣ 1572 ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΚΛΗΡΙΚΟΣ, ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ΣΕ «ΙΟΡΔΑΝΗΣ» («GIORDANO») ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΖΙΟΡΝΤΑΝΟ ΚΡΙΣΠΟ (GIORDANO CRISPO), ΩΣΤΟΣΟ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΩΝ, ΕΙΧΕ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΑ ΜΗ ΠΡΟΣΙΤΑ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΑΟ ΒΙΒΛΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ: ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΟ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ «ΘΕΪΚΗ ΦΥΣΗ» ΚΑΙ «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ «ΤΡΙΑΔΙΚΗ» ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΞΩΚΟΣΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1576 ΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ, Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΑΠΟΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΈΖΗΣΕ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΟΠΩΣ Λ.Χ. ΤΗΝ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ, ΤΗΝ ΠΡΑΓΑ, ΤΟ ΜΑΡΒΟΥΡΓΟ, ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ, ΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖΗ, ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΤΗΝ ΛΥΩΝ, ΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ, ΤΗΝ ΓΕΝΟΥΑ, Κ.Α. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙ, ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ (ΤΗΝ «NATURA NATURANS») ΩΣ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΟΣ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΗΝ «NATURA NATURATA», ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΗΛΩΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ («Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ»). ΈΖΗΣΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1579, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΒΙΝΙΣΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΛΥΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖΗ. ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ, ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΑ ΕΚΕΙ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ», ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΥΔΑΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΑΚΙΝΑΤΗ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟ», ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΔΥΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΩΣ ΜΟΝΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.  

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΛΟΥΖΗ ΠΗΓΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1581 ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΔΙΔΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΚΗΣ, ΕΞΕΔΩΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ («DE UMBRIS IDEARUM» - «ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ» 1582, «ARS MEMORIAE» - «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» 1582, «CANTUS CIRCAEUS» - «ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ» 1582), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΟΨΙΣΕΙ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ («IL CANDELAIO» - «Ο ΔΑΔΗΦΟΡΟΣ» 1582) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΠΑΤΡΩΝΩΝ, ΕΔΩΣΕ 30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ. ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1583 ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ MICHEL DE CASTELNAU, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΆΓΓΛΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1583 ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1584, ΔΙΔΑΞΕ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑΜΕ, ΣΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ, ΕΝΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1584 ΕΞΕΔΩΣΕ, ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΦΙΛΟΘΕΟΣ» ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΥΛΟΖΩΪΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΘΕΪΣΜΟΣ, ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ («LA CENA DE LE CENERI», «DE LA CAUSA, PRINCIPIO ET UNO», «DE L'INFINITO UNIVERSO ET MONDI», «LO SPACCIO DE LA BESTIA TRIONFANTE» ΚΑΙ «DE GL' HEROICI FURORI»), ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΝΕΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.
 
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1585, ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΚΡΙΘΕΙ ΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ» ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΒΕΡΟΪΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ (ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ», ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΑΘΗ ΟΧΛΟ, ΕΝΩ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΜΑΘΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ), Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΕΦΥΓΕ ΞΑΝΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1585 ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟ ΜΑΡΒΟΥΡΓΟ (MARBURG) ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΝΕΩΝ ΧΛΕΥΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ (ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ) ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΧΥΔΑΙΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΑΚΙΝΑΤΗ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ «ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ» («CENTUM ET VIGINTI ARTICULI DE NATURA ET MUNDO ADVERSUS PERIPATETICOS»).

ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΟΥ ΜΑΡΒΟΥΡΓΟΥ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΒΥΤΤΕΜΒΕΡΓΗ (WITTENBERG), ΟΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΟΥ ΧΕΛΜΣΤΕΤ (HELMSTEDT), ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΟΥΘΗΡΑΝΟΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1589 ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ. ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ «ΕΚΑΤΟΝ ΕΞΗΝΤΑ ΑΡΘΡΑ» («ARTICULI CENTUM ET SEXAGINTA», 1588), ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΤΥΠΟΥΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ» ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ.  ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΛΜΣΤΕΤ, Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΣΥΝΕΓΡΑΨΕ ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΤΑ «DE TRIPLICI MINIMO ET MENSURA» («ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ»), «DE MONADE, NUMERO ET FIGURA» («ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ»), «DE IMMENSO, INNUMERABILIBUS ET INFIGURABILIBUS» («ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΜΕΤΡΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΟΡΦΟΥ»), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ 1591 ΣΤΗΝ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΔΙΝΕ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ.

 

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1591 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΜΕΙΝΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΔΟΥΑ ΚΑΙ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΕΚΕΙ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 1592 ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΜΟΣΕΝΙΓΚΟ (GIOVANNI MOCENIGO) ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΚΗΣ. ΣΤΙΣ 23 ΜΑΪΟΥ 1592 ΟΜΩΣ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΣΕΝΙΓΚΟ. ΑΝΑΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΟΣΥΝΗ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΑΙΘΕΡΑ (Η «SPIRITUS») ΝΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ «ΚΟΛΑΣΗΣ», ΤΗΣ «ΑΜΜΩΜΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ «ΘΕΪΚΗΣ ΦΥΣΗΣ» ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΩΫΣΗ, ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΜΑΓΟΥΣ, ΚΡΙΘΗΚΑΝ «ΒΛΑΣΦΗΜΕΣ» ΚΑΙ «ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΘΜΟ», ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΙΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ ΣΤΙΣ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1593. ΕΚΕΙ ΕΜΕΙΝΕ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΝΟΝΑ ΕΠΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ, ΒΑΣΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ΤΙΣ «ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ» ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥΣ.

ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΙΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1599 ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΑΠΟ 9 ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥΣ, 6 ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΛΑΪΚΟ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥ
 
ΑΡΙΟΥ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΛΗΜΗ ΤΟΝ Η (1592 - 1605), ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ. ΣΤΙΣ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1600, ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΝΑ ΚΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΡΙΚΤΗ ΠΟΙΝΗ, ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ ΚΥΝΙΣΜΟ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΩΣ… ΕΠΙΕΙΚΗ: «ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ». ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ, ΥΨΩΣΕ ΗΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΑΝ: «ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΜΑΙ». ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΦΙΜΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΣΤΙΣ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1600, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ (CAMPO DEI FIORI) ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΦΛΟΓΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟ ΠΛΗΘΟΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΘΕΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΤΑΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ (1603) ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΝ «ΚΑΤΑΛΟΓΟ» ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ («INDEX LIBRORUM PROHIBITORUM»).
ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Ο ΜΠΡΟΥΝΟ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ («ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΝΑΝ ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΙΛΗ ΖΩΗ», ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ), ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΟΥΧ ΣΠΙΝΟΖΑ (1632 - 1677), ΝΕΥΤΩΝΑ (1643 - 1727), ΛΑΙΜΠΝΙΤΣ (1646 - 1716), ΓΚΑΙΤΕ (1749 - 1832) ΚΑΙ ΣΕΛΛΙΝΓΚ (1775 - 1854). ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΘΕΟΚΡΑΤΕΣ, ΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1889, ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΝΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΣΤΗΘΗΚΕ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΩΜΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΝΟ Ο ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ (ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ ΕΤΟΡΕ ΦΕΡΡΑΡΙ - ETTORE FERRARI) ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ, ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ. Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΝΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 1885), ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΧΑΙΚΕΛ, Ο ΟΥΓΚΩ, Ο ΊΨΕΝ, Ο ΣΠΕΝΣΕΡ, Ο ΡΕΝΑΝ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΕΓΚΟΡΟΒΙΟΥΣ    


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • FIRPO LUIGI, «IL PROCESSO DI GIORDANO BRUNO», ROMA, 1993
  • WHITE MICHAEL, «THE POPE AND THE HERETIC», NEW YORK, 2002
  • ΦΊΚΑΣ ΙΩΆΝΝΗΣ, «ΤΖΙΟΡΝΤΆΝΟ ΜΠΡΟΎΝΟ. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ», ΑΘΗΝΑ, 2005  
  • ΡΑΣΣΙΑΣ Γ. ΒΛΑΣΗΣ, «ΜΙΑ… ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΩΣ», ΤΟΜΟΙ 4ΟΣ (1301 – 1600),  ΑΘΗΝΑ, 2006

 ---> Rassias - Philotheos Giordano Bruno Nolanus


Philotheus Giordano Bruno Nolanus
03. Februar 1548 in Nola geboren - 17. Februar 1600 in Rom auf dem Scheiterhaufen hingerichtet

Pantheist – hylozoistischer Philosoph und Kosmologe des 16. Jahrhunderts –
Märtyrer für die Freiheit des Geistes (Denkens)

Biographie

Er wurde als „Philip Bruno“ („Filippo Bruno“) in Nola, im damaligen Königreich Kampanien – später Königreich von Neapel - geboren. Sein Vater, Giovanni Bruno, war Söldner. Seine Mutter hieß Lissa Savolini. Im Alter von elf Jahren zog er nach Neapel und wurde dort in Dialektik unterrichtet. Bereits als Jugendlicher trat er im Jahre 1572 in den Dominikanerorden des Klosters San Domenico Maggiore ein.

Im selben Jahr wurde er zum Kleriker geweiht, und nannte sich sogar zu Ehren seines geistigen Vaters Giordano Crispo von Philip um in Giordano.

Während seines zehnjährigen Aufenthalts im dominikanischen Kloster widmete er sich systematisch dem Studium der beim einfachen Volk unbeliebten alten Philosophen. Infolge dieses Prozesses gelangte er zu persönlichen philosophischen und theologischen Überzeugungen, die weit entfernt waren von den dogmatischen Konventionen des christlichen Glaubens.

Die Kirche verstand er nun als einen organisierten Apparat zur Kontrolle naiver und ungebildeter Menschen und Gott als Einheit, identisch mit dem Kosmos. Er verwarf die so genannte „göttliche Natur“ und die angebliche „Auferstehung“ des Begründers des Christentums, als auch die angebliche „dreifaltige“ Natur Gottes, in der seine Position außerhalb des Kosmos gedacht wird.

Augrund dieser Überzeugungen wurde Bruno im Jahre 1576 der Ketzerei beschuldigt. Um sich vor Verfolgung zu schützen gab er seinen klerikalen Status auf und war von nun an zum langjährigen leidvollen Umherziehen in verschiedenen Ländern Europas gezwungen:

Er lebte zuweilen in Frankfurt am Main, Prag, Marburg, London, Oxford, Toulouse, Paris, Lyon, Genf, Genua, etc. und lehrte manch wenig aufgeschlossenem Geist, dass Gott nichts anderes sei als die Kraft, die den Kosmos verbindet und diesen (die „natura naturans“) als innere und vereinigende Substanz des Ganzen in der „natura naturata“, den kosmischen Phänomenen („Gott ist ein Kreis, dessen Zentrum überall ist und seine Peripherie nirgendwo“), bewahrt und mit Sinn erfüllt.

Er lebte dann in Genf, von wo er im Herbst 1579, angewidert von der Intoleranz der kalvinistischen Protestanten, fortging und sich vorübergehend in Lyon niederließ. Dort konnte er aber keine Arbeit zur Sicherung des Lebensunterhalts finden, so dass er weiter nach Toulouse zog. Er lehrte dann sowohl in Toulouse, als auch später in Oxford an den dortigen Universitäten und wurde schließlich von beiden, aufgrund seiner sonnenzentrierten Weltanschauung und seines offenen Widerspruchs zum ordinär verfälschten „Aristotelismus“ (nach Thomas Akinati, den das westliche Christentum als die einzige erlaubte philosophische Anschauung betrachtete), vertrieben.

Im Sommer 1581 verließ er Toulouse und zog nach Paris. Dort hielt er Vorlesungen in Gedächtnisübungen und verfasste diverse Arbeiten über esoterische Kunst („De umbris idearum“ – „Die Schatten der Ideen“ 1582, „Ars Memoriae“ – „Die Kunst der Erinnerung“ 1582, „Cantus Circaeus“ –„Das Lied der Kirkis“ 1582), sowie eine Komödie, in der versuchte, seine philosophischen Positionen („il Candelaio“ – „Fackelträger“ 1582) zusammen zu fassen. Im selben Jahr hielt er unter der Schirmherrschaft mächtiger Gönner ca. 30 Vorträge über theologische Themen. Im April 1583 zog er nach London als Mitarbeiter des französischen Botschafters Michel de Castelnau. Dort kultivierte er für einen kurzen Zeitraum enge Beziehungen zu englischen Dichtern und Mystikern.

Ab dem Sommer 1583 bis Februar 1584 lehrte er, wie bereits erwähnt, an der Universität Oxford, wobei er im selben Jahr seine herausgegebenen Schriften mit dem Zusatznamen „Philotheos“ unterzeichnete, um darauf hinzuweisen, dass sein Hylozoismus kein Atheismus sei.

Weitere Werke: „La Cena de le Ceneri“, „De la Causa, Principio et Uno“, „De l’Infinito Universo et Mondi“, „Lo Spaccio de la Bestia Trionfante“ und „De gl’ Heroici Furori”. Manche von ihnen riefen heftige Reaktionen gegen ihn hervor.

Im Oktober 1585, nachdem er schon von den „akademischen Kreisen“ Oxfords wegen seiner Ansichten über das Verhältnis von Philosophie zu Religion (dass nämlich die erstere eine „Wissenschaft der Eliten“ sei, deren Interesse es sei, sich von der ungebildeten Masse zu unterscheiden, die zweite hingegen ein Instrument zur Kontrolle der Ungebildeten sei) für unerwünscht erklärt worden war, wurde die französische Botschaft in London aufgrund von massiven Pöbelangriffen geschlossen. Bruno war gezwungen, nach Paris zurück zu kehren, von wo er Ende 1585 wegen ähnlicher Kritik schon wieder fortgehen musste, diesmal nach Marburg in Deutschland.

Da er in Marburg keine Professorenstelle fand, zog er nach Wittenberg, wo er für ca. zwei Jahre die Philosophie Aristoteles’ lehrte. Auch dort wurde er angefeindet und so beschloss er nach Prag zu ziehen, um an der Universität Helmstedt zu arbeiten. Prag musste er verlassen, nachdem die Lutheraner ihn im Januar 1589 öffentlich exkommuniziert hatten. Der Grund für seine Exkommunikation war die Tatsache, dass er einige Monate zuvor seine Arbeit „Articuli centum et sexaginta“ - „Hundertsechzig Artikel“ veröffentlicht hatte, in der er das gesamte religiöse und philosophische Spektrum seiner Epoche scharf kritisierte. Insbesondere prangerte er die christliche Intoleranz an und forderte Meinungsfreiheit bezüglich aller religiösen und philosophischen Themen.

Kurz bevor er Helmstedt verließ, verfasste er drei philosophische Gedichte in lateinischer Sprache: „De triplici minimo et mensura“ – „Über das Triptychon des Minimums und des Maßes“, „De monade, numero et figura“ – „Über die Einheit, Zahl und Form“, „De immenso, innumerabilibus et infigurabilitus“ - „Über das Unermes-sliche, Unzählige und Amorphe“, die er 1591 in Frankfurt herausgab, wo er für einige Monate Vorträge hielt, um seinen Lebensunterhalt zu verdienen.

Gefängnis und Folter

Schließlich kehrte er im August 1591 von Deutschland nach Italien, und lebte zunächst in Padua. Da aber seine Bemühungen, an der dortigen Universität einen Lehrstuhl zu bekommen scheiterten, ließ er sich ab März 1592 endgültig, nach einer Einladung des Adligen Giovanni Mocenigo, im reichen Venedig nieder, um Vorlesungen über Gedächtnisübungen zu halten. Am 23. Mai wurde er jedoch verhaftet und an die lokale Inquisition übergeben, wobei er von Mocenigo selbst verraten worden war. Er wurde verhört und wegen seiner Thesen über die Unendlichkeit, Homogenität und Gleichartigkeit des Universums, die Existenz vieler Welten im Universum, über seinen Zweifel an der Existenz der christlichen „Hölle“, gefoltert. Bruno zweifelte auch an der „göttlichen Natur“ von Jesus, den er – wie auch Moses - für gemeine aber erfahrene Magier hielt. Seine Thesen wurden als „blasphemisch“ und „hochgradig ketzerisch“ empfunden, so dass man ihn angekettet am 23. Februar 1593 nach Rom brachte. Dort wurde er im Turm von Nova 7 Jahre eingesperrt und permanent gefoltert, um seine „ketzerisch“- philosophische Ansichten zu widerrufen. Dies tat er jedoch, trotz der unendlichen Verhöre, Folterungen, Drohungen und Erniedrigungen, nicht.

Schließlich wurde er am 21. Dezember 1599 vor neun Kardinäle, sechs Bischöfe und einen Laien geführt, um angeklagt zu werden. Am 20. Januar stieß der Papst Klimi (1592 –1605), der den Vorsitz übernahm, hinzu. Am 8. Februar 1600 wurde Giordano Bruno durch das Gericht für schuldig befunden und im Namen der Heiligen Inquisition von Rom zum Tode durch Verbrennung am lebendigen Leib verurteilt.

Die Kirche stellte diese schreckliche Strafe – auf zynische Art und Weise - sogar als milde dar: „Eine schonende Art, ohne Blutvergießen“. Den Inquisitoren, die ihn verurteilten, zeigte er geistige Größe, indem er ihnen auf ruhige Art mit folgenden Worten antwortete: „Ich denke, obwohl Ihr jetzt die Vollstrecker seid, ist Eure Angst größer als meine“.

Am 17. Februar 1600 wurde er dann auf dem Scheiterhaufen (auf dem Campo de’ Fiori) in Rom verbrannt. Dabei schaute ein gehässiges und abergläubisches Publikum zu, das ihn noch kurz vor der Hinrichtung zu provozieren versuchte.

Zur gleichen Zeit wurden auch alle seine Texte, die in die Hände der Inquisitoren gefallen waren, auf dem Platz des Heiligen Petrus verbrannt. Drei Jahre später (1603) kamen alle seine bekannte Bücher auf eine offizielle Verbotsliste („Index Librorum Prohibitorum“).

Symbol für Freiheit und Würde

Giordano Bruno war bewusster Verfechter für Freiheit und ein würdiges Leben: „Ich ziehe einen mutigen Tod vor als ein feiges Leben“, schrieb er einmal.

Er beeinflusste nachhaltig viele Dichter, Philosophen und (Natur-)Wissenschaftler in den folgenden Jahrhunderten, u.a. Spinoza (1632-1667), Newton (1643-1727), Leibnitz (1646-1716), Goethe (1749-1832) und Schelling (1775-1854).

Ca. 300 Jahre nach seiner tragischen Hinrichtung durch die Kirche, am „Tag des Heiligen Geistes“ im Jahre 1889, versuchte die Stadt Rom ihn im Geiste der europäischen Aufklärung und der Französischen Revolution zu rehabilitieren, indem sie seine Bronze-Statue (ein Werk des Bildhauers Ettore Ferrari) – gegen heftige Proteste der Kirche - auf dem Platz seines Martyriums und mit Blick auf den Vatikan aufstellen ließ. Dies sollte als Symbol des ewigen Kampfes für die Freiheit des Denkens gegen Aufklärungsfeindlichkeit verstanden werden. Dass die Statue aufgestellt werden durfte, war nicht selbstverständlich, sondern das Resultat eines vierjährigen Kampfes einer internationalen Kommission zum Gedenken Giordano Brunos (1885 gegründet), bei der Persönlichkeiten wie Heikel, Hugo, Ibsen, Spencer, Renan, Gregorius, u.a. mitwirkten.

Vlasis G. Rassias

Bibliographie:

  • Firpo, Luigi: „Il processo die Giordano Bruno“, Roma, 1993
  • Weiß, Michael: „Der Papst und die Heretik“, New York, 2002
  • Fikas, John: „Giordano Bruno. Seine Position in der Geschichte der Philosophie und der Ideen“, Athen, 2005
  • Vlasis, G. Rassias: „Eine… Liebesgeschichte. Die Geschichte der christlichen Etablierung“, 4. Band (1301 – 1600), Athen, 2006