Κοσμοθεάσεις Kosmoprofile

Κοσμοθεάσεις - Kosmoprofile.

Οι τέσσερες βασικές κοσμοθεάσεις

Από το βιβλΙο «Ες ΠαγΑν..» του ΒλΑση Γ. ΡασσιΑ, ΑθΗναι 2001


Α) ΜονοθεϊσμΟς:

Η θΕση του δεν Εχει να κΑνει με τον αριθμό τΩν ΘεΩν, αλλΑ με το Οτι τοποθετεΙ το ΔημιουργικΟ ΑΙτιο ΕξΩ απΟ τον ΚΟσμο, Αρα Εχουμε δημιουργΙα εκ του μηδενΟς, Αρα ο ΚΟσμος Εχει αρχΗ και συνεπΩς θα πεθΑνει σε κΑποιο μελλοντικΟ χρονικΟ σημεΙο. Τους νΟμους που δΙέπουν τον ΚΟσμο, τους Εχει θΕσει το εξΩτερικΟ (και μΟνο αιΩνιο) ΑΙτιο, το οποΙο δικαιοΥται να ασκεΙ αυταρχΙα προς το δημιοΥργημά του.
 

Β) Αθεϊσμός - ΥλισμOς:

ΜIα σχετικA πρOσφατη θEση. Κατ' αυτHν, ο ΦυσικOς ΚOσμος (υλικOς) εIναι η μOνη πραγματικOτητα. Δεν δημιουργHθηκε απO κανEνα εξΩτερικO ΑIτιο και υπAρχει, κινεIται και εξελIσσεται μηχανικA, δIχΩς την Υπαρξη ανΩτΕρΩν συνειδΗσεΩν μΕσα σε αυτΟν Η ΕξΩ απΟ αυτΟν (κατΑ προΕκταση οΥτε ο Ιδιος μπορεΙ να Εχει συνεΙδηση).
 

Γ) ΠανθεϊσμΟς:

Η θΕση του αναγνΩρΙζει, ΟπΩς και στην προηγοΥμενη ΚοσμοθΕαση, τον αιΩνιο ΚΟσμο Ως μοναδικΗ πραγματικΟτητα. Εδώ ΟμΩς ο (αυτογΕννητος) ΚΟσμος ταυτΙζεται με τον ΘεΟ που εΙναι παντοΥ και διαπερνΑει τα πΑντα. Ο ΚΟσμος Εχει συνεΙδηση. ΕΙΝΑΙ ΘεΟς που δεν πληθΥνεται ΟμΩς σε επιμΕρους ατομικΟτητες με ιδιαΙτερες λειτουργΙες και ζΩνες αρμοδιΟτητος, Αρα δεν χρειΑζεται λατρεΙα για να επικοινΩνΗσει κΑποιος με αυτΟν.
 

Δ) ΠολυθεϊσμΟς:

ΕδΩ ΟπΩς και πιο πΑνΩ, ο ΚΟσμος (Ως ζΩσα Υλη) Εχει αναδυθεΙ αφ' εαυτοΥ και εΙναι αιΩνιος. Δεν υπΑρχει εξΩτερικΟ δημιουργικΟ ΑΙτιο και εκ του μηδενΟς δημιουργΙα, οι ΘεοΙ Εχουν αντιθΕτΩς γεννηθεΙς πλΗθυνση του ΕνΟς σε ιδιαΙτερες ενσυνεΙδητες ΕνΕργειες), μέσα απΟ αυτΟν για να εξυπηρετΗσουν την δικΗ του αΕναη πορεΙα. Ο ΑνθρΩπος, Ως κΑτοχος και χρήστης του ΛΟγου, μπορεΙ να επικοινΩνεΙ με τους τελευταΙους, μΕσΩ ιεροπραξιΩν, σε κΑποιες μΑλιστα παραδΟσεις εΙναι εξελΙξιμο εΙδος, λΙγα σκαλοπΑτια κΑτΩ απΟ τους ΘεοΥς. Η ιεροπραξΙα ικανοποιεΙ αλλΑ και μορφΩνει ΘεοΥς και θνητοΥς σε σημεΙο που ανταλλΑσσονται χαρακτηριστικΑ. ΥπΟ αυτΗ την Εννοια Εχουμε ατομικΕς, οικογενειακΕς, φυλετικΕς Η εθνικΕς αποχρΩσεις λατρευομΕνΩν ΘεΩν.