Γνώμες Meinungen

Seite Γνώμες Meinungen.


Ο Ελληνισμός ώς σύστημα αξιών

"ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ, ΜΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΖΩΗΣ, ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ "ΑΝΤΙΛΗΨΗ" ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΣ ΕΙΣ ΑΥΤΟΝ (...) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΑΣΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ; Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!"

(ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ, ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΚΔ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΑΘΗΝΑ 1998.)
 

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΔΑΣΚΕΙ (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ). ΕΠΙΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ "ΒΙΟΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΜΑΘΗΣΗ" ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ". ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΕΧΕΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, Η ΚΑ ΤΖΑΝΗ ΠΡΟΪΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. ΤΡΙΤΣΗΣ). ΔΙΕΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ Α΄ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ Η ΚΥΡΙΑ ΤΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ- ΣΤΗΝ Α΄ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ (TELE-CONFERENCE).

~~~

Das aber, was das griechische Denken vom ersten Augenblick an unterschieden hat vom Denken anderer Völker, war die Fähigkeit, eine gestellte Frage ins Prinzipielle zu wenden. (...) Diese Verbindung von prinzipieller Fragestellung und praktischem Handeln hat das Griechentum vor allem ausgezeichnet. (...) Insofern kann man also sagen, daß wir auch im humanistischen Gymnasium etwas sehr Nützliches lernen."

Werner Heisenberg,
Physiker und Nobelpreisträger (20. Jhd. ndZ.)

~~~

"Wer auch immer die Orthodoxie mit dem Hellenentum gleichsetzt, begrenzt den großen Traum des Hellenentums.
Denn es gibt keine gegensätzlicheren Anschauungen als das Hellenentum und das Christentum."

(El. Venizelos 1906)

~~~

Ο Ελληνισμός υπήρξε προ του Χριστιανισμού και, προσθέτο ακόμα, ότι η λαμπροτέρα περίοδοσ του ελληνικού πολιτισμού είναι, ατυχώς, η αρχαιοτέρα. Η έννοια του Ελληνισμού λοιπόν δεν δύνατε ποτέ να ταυτιστεί προς την έννοια της Ορθοδοξίας.

(Ελ. Βενιζέλος, 1906)

~~~