Ειρεσιώνη

> Εορτές Feierlichkeiten > Ειρεσιώνη.


Ειρεσιώνη - Ο πρόγονος του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριονμαλλίονείναι κλάδος αγριελιάς (κότινοςστολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπΩρινούς καρπούς (σύκακαρύδιααμύγδαλακάσταναδημητριακάκ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεΩς της γονιμότητας και ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερΩμένη στην Αθηνάτον ΑπόλλΩνα και τις Ώρες (ΕυνομίαΔίκηΕιρήνη).

Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22 Σεπτεμβρίου – 20 ΟκτΩβρίου), παιδιά τΩν οποίΩν και οι δύο γονείς ζούσαν ,περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης τΩν Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντααπό σπίτι σε σπίτιπαίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνΩ από την εξώπορτά τουςόπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτουςοπότεαφού τοποθετούσαν την νέακατέβαζαν την παλιά και την έκαιγανΆλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνΩ από την θύρα του Ιερού του ΑπόλλΩνος.

Ιδού ένα απόσπασμα από τα κάλαντα:


Η Ειρεσιώνη φέρνει κάθε τι καλόσύκα και αφράτα ψΩμάκια που μας τρέφουν και μέλι γλυκό και λάδι απαλό και ξέχειλους κύλικες με καλό κρασί για να μεθύσει και να κοιμηθεί.


Τα κλαδιά τΩν δέντρΩν τα στόλιζαν με άνθηταινίες (κορδέλες), έρια (μαλλιάκαι μικράς σφαίρας εκ μετάλλουπου παρίσταναν τους πλανήταςτον Ήλιον και την Σελήνην.“ Ιστορία της λατρείας του ΒάκχουΧΖανμέρ.


Εκτός από τα κλαδιά της ελιάςπεριέφεραν επίσης και κλαδιά Δάφνης προς τιμήν του ΑπόλλΩνος στα Θαργήλιαεορτή που ετελείτο την Άνοιξη (27 Απριλίου – 26 Μαΐου), όπου πάλι έκαιγαν την παλιά Ειρεσιώνη και κρεμούσαν την νέα έξΩ από τις πόρτες τους.

Πρόγονος λοιπόν του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνηόπου μέσΩ αυτής μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτέςοι οποίοι ελλείψεΩς ελαιοδένδρΩνστόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που εφύοντο στον κάθε τόπο.


Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε Ως ειδΩλολατρικό από το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου και απαγορεύτηκε η τέλεσίς τουΑιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανήλθε με την μορφή Χριστουγεννιάτικου και ΠρΩτοχρονιάτικου δένδρου από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον ΌθΩνα στην Ελλάδα, Ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο.


Παρ’ όλα αυτάτο έθιμο της Ειρεσιώνης υπήρχε πάντα στην ιστορική μνήμη τΩν ΕλλήνΩνγι αυτόν τον λόγοτο Χριστουγεννιάτικο δένδρο υιοθετήθηκε αμέσΩς.


(Πηγές : Λεξικό LIDDEL & SCOTT, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝΦινέα Γιορτές ΑρχαίΩν ΕλλήνΩνπεριοδικό ΙΧΩΡΓΛεκάκης)

ΣημείΩση
Κότινος = αγριελαία – κοτινάς είναι ο καρπός του κοτίνου.
Κότινος ή Ειρεσιώνη - Κλάδος ελαίας στολισμένος με τούφες λευκού ερίου (μαλλιούπου έδιναν ακριβώς την εντύπΩση του „βάμβακος“. Είρια από ξύλου“, „δενδρόμαλλον“. 
Cotton ή coton διεθνώς σημαίνει το βαμβάκιβαμβακερόν κ.λ.π
Στην Γερμανική είναι Baum-WolleΔηλαδή „έριον δένδρου“.
Ο συνειρμός είναι εκ του Κοτίνου: „είρια από ξύλου“.

Πηγή
ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ - ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟ της ΑΝΝΑΣ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ-

http://visaltis.blogspot.com/2011/12/blog-post_7510.html  

Αίθουσα Σύνταξης
Ειρεσιώνη λεγόταν το «χριστουγεννιάτικο» δέντρο στην αρχαία Ελλάδα
www.tribune.gr, , 20:26
http://www.tribune.gr/history/news/article/102517/iresioni-legotan-christougenniatiko-dentro-stin-archea-ellada.html
 

Ο προγονός του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν έλατο, ούτε κυπαρίσσι, αλλά ένα κλαδί ελιάς.

Μπορεί να σας ακούγεται… ξένο, είναι όμως η αλήθεια. Το συγκεκριμένο κλαδί ονομαζόταν Ειρεσιώνη και σχετίζεται με τον Θησέα, την Κρήτη και την αρχαία Αθηνά.

Τα παιδιά έλεγαν τις «καλένδες» (τα κάλαντα) με την Ειρεσιώνη στα χέρια

Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι τα σημερινά χριστουγεννιάτικα κάλαντα σχετίζονται με τον ύμνο που έψαλλαν τα παιδιά στην αρχαιότητα κατά τα «Πυανέψια», περιφέροντας την Ειρεσιώνη.

Η Ειρεσιώνη προέρχεται από τη λέξη είρος (έριον=μαλλί). Σύμφωνα με πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα, ήταν κλάδος ελιάς η αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και έφερε κρεμασμένα τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, εκτός μήλου και αχλαδιού). Έφερε επίσης φιάλες από λάδι και μέλι.

Η Ειρεσιώνη περιφερόταν στους δρόμους των Αθηνών, την έβδομη ημέρα του Πυανεψίωνος μηνός (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου) από παιδιά «αμφιθαλή», των οποίων δηλαδή και οι δύο γονείς ζούσαν και τα οποία έψαλλαν «τις καλένδες» (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη ή την κυρά.

Όταν τα παιδιά έφθαναν στα δικά τους σπίτια, ιδίως στα αγροτικά, κατά τον Αριστοφάνη, κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε μέχρι την ίδια ημέρα του επόμενου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Κατά το τελετουργικό, ένας «αμφιθαλής» νεαρός περιέχυνε την Ειρεσιώνη με κρασί από έναν τελετουργικό αμφορέα και την κρεμούσε στην πύλη του ναού του Απόλλωνα.

Τα «Πυανέψια» ή «Πυανόψια» ήταν γιορτή στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Απόλλωνα με αναίμακτη θυσία καρπών και φρούτων, ενώ κατά την κλασική εποχή, αποτελούσαν μέρος της γιορτής των Θησείων. O Λυκούργος αναφέρει ότι στην Αθήνα η γιορτή ονομαζόταν «Πυανόψια», ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες την αποκαλούσαν «Πανόψια», γιατί «φαίνονταν όλοι οι καρποί».

Η ιστορία της γιορτής, σύμφωνα με τη μυθολογία

Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο καθιερώθηκε από τον Θησέα, όταν ξεκίνησε για την Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ύστερα, σταμάτησε στην Δήλο, όπου έκανε θυσία στον Απόλλωνα, λέγοντας ότι, σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη με τον Μινώταυρο, θα του πρόσφερε στολισμένα κλαδιά ελιάς για να τον ευχαριστήσει. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο Θησέας εκπλήρωσε τη υπόσχεσή του καθιερώνοντας τον θεσμό της Ειρεσιώνης.

Η μετάβαση στο έλατο

Το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου καταδίκασε το έθιμο ως ειδωλολατρικό και απαγόρευσε την τέλεσή του. Ωστόσο, οι Έλληνες που ταξίδευαν πολύ το μετέδωσαν στους Βόρειους λαούς, οι οποίοι λόγω έλλειψης ελαιοδέντρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που φύονταν στις περιοχές τους, όπως είναι τα έλατα.

Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανεισάχθηκε στην Ελλάδα από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Κάπως έτσι, πραγματοποιήθηκε η μετάβαση απο την αρχαία Ελληνική «Ειρεσιώνη της Ελιάς» στο Ελατό της σύγχρονης εποχής, που πρωτοστολίστηκε το 1833 από τον Βασιλιά Όθωνα ως Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα ανάκτορα του Ναυπλίου και νίκησε κατά κράτος το… καραβάκι που είχε στο μεταξύ επικρατήσει ως έθιμο που ταίριαζε στην ναυτική Ελλάδα.

Οι Έλληνες, που στην ιστορική μνήμη τους είχαν την Ειρεσιώνη, υιοθέτησαν πολύ γρήγορα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με το έλατο (κατά τόπους και κυπαρίσσι).


 

Κοινοπολιτεία ελληνικών ιστορικών πόλεων (Ελληνικός κόσμος) Commonwealth of historical Greek Cities (Greek World)